Kulturafton i karosseriet!

Onsdagen den 16 sept kl 19:00 i Konsthallen Norsesund Karosseri:
Karin Berglund, en av årets gästkonstnärer, berättar om ”Bilder jag gillar” och Peter Loguin (solist på GöteborgsOperan och Norsesundsbo) sjunger visor.
Konstkaféet håller öppet. Inträde 60 kr

Om Karin Berglund:
”Jag är journalist, författare och fotograf, har jobbat tjugosju år som reporter på Dagens Nyheter. Numera är jag frilans med trädgård som specialitet och har gett ut ganska många trädgårdsböcker. Min näst senaste bok handlade om Linné och den senaste är en intervjubok med titeln ”Samtal i trädgården”.
Som professionell fotograf jobbar jag med ålderdomliga kopieringstekniker. Färgbilderna har  jag kopierat med en metod som användes för hundra år sedan, så kallade gummitryck.
Gummitryck är en långsam och komplicerad kopieringsmetod där färgen läggs på i flera lager och varje färg framkallas för sig. Man arbetar med separationsnegativ, det vill säga med ett negativ för var och en av de fotografiska grundfärgerna. Det tar ungefär två dagar att göra en kopia och först när bilden är färdig ser man om den blev lyckad eller om man måste börja om från början.
Metoden kallas gummitryck därför att bindemedlet för färgen är gummi arabicum. Det är omöjligt att göra två likadana kopior. Därför är varje exemplar i princip ett original.
De monokroma bilderna är fotogravyrer. Bilden förs över till en kopparplåt – eller en plåt av polymer -etsas och körs genom en koppartryckspress. Kan liknas vid ett grafiskt blad.
Mina bilder säljs förutom av mig själv hos Art Photo Collection, Göteborg, Bilder till salu, Stockholm och av bildbyrån Naturfoto, Stockholm.”