Inbjudna gäster skapar platsspecifik konst!

Fyra inbjudna gästkonstnärer har arbetat fram platsspecifika verk i skogen längs vägen mellan Sundet och Gallvik till årets Konst & Kulturfestival.
—-

14  BEGINNINGS AND BELONGINGS – Ilona Fintland

Född 1966 i Örebro och uppväxt i Pålsboda. Bor i Kungsladugård och har ateljé vid Redbergsplatsen. Arbetar som bildlärare på Kullaviks Montessoriskola.
Min ingång till konsten var att rita, skriva och tänka. Leken och reflektionen är fortfarande två viktiga delar i mitt konstnärskap. Jag låter idéerna styra vilket material jag använder och blandar gärna tekniker. Förutom utställningar har jag under några år drivit en målarskola för barn, haft workshops och deltagit i konstprojekt med bild, musik, poesi och dans. Naturen och landskapet har alltid inspirerat mig och det är där jag hämtar min kraft. De sista åren har jag medverkat i några jordkonstprojekt. I mitt konstnärskap rör jag mig i gränslandet mellan abstrakt och föreställande.

Jag har i mitt verk valt att knyta an till tanken om En andra chans utifrån ett mänskligt perspektiv. Platsen jag valt är en mäktig plats bara några meter in från vägen och lätt att passera förbi om man inte anat dess skönhet. För mig är stenar en symbol för vilja men också en bild av samlad kunskap och erfarenhet. Att stå fast och ändå låta sig formas. Att hitta sin kärna. Båtarna upplever jag som öppningar, behållare och kärl. Insidan i båtarna är ljust turkost och för mig är turkost som ett inre ljus, som ett löfte om något nytt – en andra chans. Ta dig tid att sitta en stund, lyssna till ljuden och ta in platsen.

15  DET SOM BLIR OCH DET SOM BLIR KVAR – Marie Gayatri Ekedahl

Marie Gayatri har verkat som Landartkonstnär sedan slutet på 90-talet. Hon har medverkat på utomhusutställningar, events, projekt, festivaler och konstresidens både i Sverige och utomlands. Hon engagerar sig också aktivt för konstinriktningen Landart med föreläsningar, seminarier och undervisningsprogram (miljökonst och utomhus-pedagogik) för alla åldrar. Under senaste åren har hon varit inbjuden till Sydafrika, bl.a. till Rorkers Drifts konstcenter i Kwa Zulu Natal provinsen.
Marie Gayatri bor i Göteborg och har tidigare gästat Norsesundsgruppens konstvandring 2011 och 2012.
www.mariegayatri.se

I verket är skogsvägen utgångspunkten för installationen som i sin helhet strävar efter att ge uttryck för ett motsägelsefullt visuellt symbolspråk. Här finner du husliknande rester som ger vissa associationer av mänskliga spår genom föremål och material-användning. Du kan vandra en bit längs med skogsvägens uppförslutning, se ut över verket uppifrån, lyssna på knastret från högspänningsledningen som blandar sig med vinden och fångas upp av det växande runt omkring. Detta är ett verk som också vill bjuda in platsen genom att förstärka dess egen karaktär. Material som används är till stor del samma som finns just här. Behandlade och obehandlade furustänger och tallris. Detta kombineras med objekt som ger associationer till mänskliga aktiviteter och en samtida väg- och elkommunikation. Titeln kan ses som kommentar och uppmaning till oss alla om att vi borde se våra liv mer i ett kretsloppstänk än med den linjära livsåskådning vi idag har.

16 DISKRETA LJUD Mikael Bojén

Mikael Bojén deltar i årets konstvandring i Norsesund med ljudinstallationen DISKRETA LJUD som kan höras vid och omkring den höga klippan en bit in i skogen i närheten av Åkes Såg.
Bojén har arbetat med ljudsättning av det offentliga rummet sedan mitten av 90-talet och alltid med ett diskret och ickepåträngande tilltal.

18 SYMBIOS – Agnes Backegårdh

Agnes Backegårdh, född 1974 och bor i Lerum. Har jobbat med design och kommunikation i 20 år och alltid befunnit mig i närheten av konst och musik. Har utbildat mig på KV konstskola, Art Institute of Boston (Lesley college), gått kurser på Gerlesborg, Florence academy och Folkuniversitetet samt läst konstvetenskap på Göteborgs Universitet mm.
Sysslar egentligen med att förbättra mitt måleri men har för tillfället trillat ner i någon slags vadderad textilvärld. Har som designer jobbat med utställningar och rumslighet på olika sätt men detta är första gången som jag gör en (textil) konstinstallation.

En av Norsesundsgruppens egna medlemmar bidrar också med ett platsspecifikt verk,  Leon Lewandowskis 17 TEMPEL I MJÖRN som finns att se i Gallvik.