Raul Valdivia 1923 – 2019

Raul Valdivia, under många år en av Norsesunds mest egensinniga och älskade konstnärer, har lämnat oss efter ett långt och rikt liv.

Raul Valdivia föddes 1923 i norra Chile. Han arbetade inom oljeindustrin och var facklig ledare när han fängslades av diktaturen 1973. Raul utsattes för psykisk tortyr och utvisades till Colombia där han levde illegalt i sex år under svåra förhållanden innan han kom till Sverige som politisk flykting 1980.
1988 flyttade Raul och Majlis Davidson till Norsesund där de kom att bo till 2013.
Raul var poet och konstnär. Han skrev poem och artiklar som publicerades i Chile, och hans dikter finns sammanställda i boken De pampas, amor y vino.

Det finns en tradition i Chile att omvandla kastat material till något annat. Gammal plåt, skruvar och metalltråd mm förvandlades av Raul till underfundiga figurer, var och en med eget uttryck. Barnen som kom in i verkstaden i Norsesund och fick med sig en liten figur kom sedan tillbaka och ville veta hur han gjorde. De ”okända djuren” gav upphov till många muntra samtal. Under senare år blev det främst snidade figurer av eneträ. En samling av Rauls rika produktion visades under Norsesunds Konst & Kulturfestival 2018 i magasin NORSESUND.